Nieuws


Nieuwsoverzicht


Liroy Stuart zegeviert en zet nieuw baanrecord in Ford Fiesta Sprint Cup tijdens succesvol weekend in Zandvoort

 Liroy Stuart kon tijdens de ADAC Noordzee Cup op Circuit Zandvoort gebruikmaken van het volledige motorvermogen van zijn Ford Fiesta ST Line en liet de mogelijkheid om op gelijke voet te vechten met de concurrentie niet onbenut: met een overwinning en derde plaats, pole-position, twee snelste raceronden én een nieuw baanrecord kende de Wensink Racing Team-coureur zijn meest succesvolle raceweekend dit seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup. 

Al in de training liet Stuart van zich spreken: met een snelste ronde van 2:04.805 was de 31-jarige coureur uit Arnhem een van slechts twee coureurs die onder de 2:05 doken. In de kwalificatie zette hij nog een tandje bij: 2:04.224 was niet enkel goed genoeg voor pole-position, het was ook een nieuw baanrecord voor de Ford Fiesta ST Line op het circuit in de duinen. 


Zondagochtend werd de eerste race verreden. Het omkeren van de top 10 van de kwalificatie betekende dat Stuart vanaf de tiende plaats moest starten en zich kon opmaken voor een inhaalrace. Al snel had hij zich op de vochtige baan een weg naar voren gewerkt en de derde plaats in Klasse 2 voor coureurs vanaf 25 jaar in handen genomen. In de kopgroep wisselden de posities regelmatig maar kon Stuart zijn derde plaats met succes tot aan de finishvlag verdedigen en een extra punt voor de snelste raceronde bijschrijven. 


Race 2 was het moment waarop Stuart had gewacht: hij mocht zijn in de kwalificatie verdiende pole-position gaan verzilveren. Bij de start moest Stuart enkele plaatsen toegeven, maar al binnen twee ronden had de Wensink Racing Team Ford Fiesta ST Line de leidende positie weer ingenomen en begon Stuart met een serie snelste raceronden een gat naar zijn achtervolgers te slaan. Halverwege de wedstrijd werd Stuart’s voorsprong van de kaart geveegd door de Safety Car. Maar wederom kon hij na het zwaaien van de groene vlag een voorsprong opbouwen. Hierna kwam de overwinning niet meer in gevaar en pakte hij zijn eerste overwinning van het seizoen.


“Vanmiddag viel alles op zijn plek,” zei Liroy Stuart na afloop. “Heel het weekend zitten we er al vooraan bij, maar het is zo lastig als je bij elkaar rijdt en het gevecht aangaat, dan kom je niet weg. We hebben een kwalificatieafstelling gemaakt zodat we snel op snelheid zijn en in het begin een gaatje konden trekken en daarna consolideren, het gat gelijk houden. Als die anderen ook op snelheid zijn, zit er niet veel verschil meer in. Het was super, ik heb een goede race gehad.”


Hoewel de overwinning in het kampioenschap een rekenkundige mogelijkheid is, heeft Stuart zijn pijlen gericht op de meer realistische tweede plaats: “Ik kijk positief terug op het weekend, maar het is wel moeilijk om nog voor het kampioenschap te gaan omdat Laurens de Wit ook blijft scoren. Dat hebben we dus uit ons hoofd gezet, maar samen met Marcel Dekker gaan we om de tweede plek vechten. Dat zal met hem nog wel wat mooie gevechten gaan opleveren.”


De volgende races van de Ford Fiesta Sprint Cup vinden op 29-30 september plaats op het legendarische Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps. 

Wilt u niets missen?

Volg al onze updates over de nieuwste modellen, trends en scherpe aanbiedingen.